Blackmagic Update

Nová URSA Mini Pro G2, spousta FW updatů pro stávající produkty, BMD RAW nově na Pocket 4K!

Dne 5.3.2019 uvolnil BlackMagic Design 35 minutové video o nových fičurách pro stávající produkty a uvedl novou URSU Mini Pro 4.6K G2.


Ursa Mini Pro 4.6K G2

Blackmagic Ursa Mini Pro 4.6K G2

Druhá generace flagshipové kamery od BMD nabídne novější super35 senzor s citlivostí 15 stop dynamického rozsahu až při ISO 3200, rozlišení snímače je 4608x2592px a nahrávání až 120 FPS. Při DCI 4K (4096×2160) umí až 150 FPS a při FullHD pak až 300 FPS. Všechny ostatní parametry jsou +- shodné s předchozí generací Ursy Mini Pro 4.6K. Není zmíněno jestli jde o snímač s global shutter nebo rolling shutter. Ve videu je řečeno, že má rychlejší “sensor readout” což je zmíněno právě v souvislosti s rolling shutter efektem. Pravděpodobně půjde o rolling shutter snímač stejně jako u předchozí generace.

Nově umožňuje stejně jako Pocket 4K nahrávání na externí USB-C SSD disky. Lze tak vzít nahrávku na SSD a rovnou editovat bez nunosti kopírování z karet CFAST/SD.

Jde o evoluci předchozí generace této kamery, podle videa kompletně redesignovali interní elektroniku tzn. došlo i na optimalizace v železe. Spekulace: časem by se mohly objevit starší Ursa Mini Pro ve výprodejích jak budou studia postupně upgradovat na novější model.

Link na oficiální press release


Pocket Cinema Camera 4K update 6.2

Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K

Přidává podporu pro BMD RAW ale odstraňuje DNG RAW recording.

Už tak dobrá kamera se stává ještě lepší! RAW, ProRes 4K v malém těle za zhruba 40 000 Kč. A to včetně klíče pro Davinci Resolve studio! Které samo o sobě stojí skoro 10 000 Kč.

Link na oficiální press release


Záznamové karty Decklink

Decklink 8K pro
Blackmagic DeckLink 8K Pro

Dostává do vínku možnost být jako nezávislá karta pro čtyři 4K vstupy/výstupy (bi-directional). V době uvedení karta uměla jen nabírat 8K video přes quad-link 12G SDI nebo jeden 4K stream. Nyní ji lze použít pro SW switchery v PC jako zdroj pro 4 nezávislé vstupy/výstupy.

Původně jsem tuhle kartu měl v merku pro náběr 4K videa jenže nemožnost nabírát video separátně na každém kanále mě odradila. Nyní tohle omezení padá!

Link na oficiální press release

Decklink QUAD HDMI Recorder
BlackMagic DeckLink Quad HDMI Recorder

Nový produkt s čtyřmi nezávislými HDMI 2.0b vstupy. Lze tak nabírat obraz až do rozlišení 4K v 60 FPS. Podporované jsou rozlišení mimo video svět které jsou běžné v PC světě jako např. 2560×1600. Záznam 60 FPS při DCI 4K umí v 8 bit, při 10 bit barvách jen 30 FPS.

Zajímavá karta pro náběr obrazu z konzolí PC a a spotřebních kamer co mají pouze HDMI výstup. Každý kanál je nezávislý čímž lze mixovat různá rozlišení a framerate na každém vstupu. Karta se v systémů chová jako 4 nezávislé karty. Nápadně se podobá PRO Capture quad HDMI od Magewellu. Ani by mě nepřekvapilo kdyby pod tím chladičem byl pouze novější FPGA či ASIC s HDMI 2.0b rozhraním.

Link na oficiální press release

Decklink Quad 2 – low profile
Blackmagic Quad 2 low profile (screencap z videa)

Update starší 3G SDI až do 2K 60FPS na jeden vstup verze téže karty do low profile provedení, můžete jí tak dát třeba do 2U encodovacího serveru. Omezením může být fakt že jde o 3G SDI na jeden vstup. Může se hodit pro řetežce pracující ve FullHD případně jako DualLink 3G SDI pro 4K.


Duplicator 4K 1.2 update

Blackmagic Duplicator 4K

Dříve uměl tento rekordér pouze nahrávání na všech 25 SD karet současně ve formátu H.264 a H.265. Nově umí relay recording postupně na všech 25 karet, včetně režimu přemazávání nejstarších nahrávek. Půjde použít podobně jako DVR recordér. Lze jej řetezit za sebe v sérii a tak dosáhnout opravdu velmi dlouhého souvislého nahrávání. Pokud v rekoréru je 25 karet o velikosti 16 GB tak celková záznamová kapacita při FullHD je 4 dny. Při 256 GB kartách pak brutálních 66 dní. Domnívám se že tento bechmark byl při 1080p25 nebo 1080p30. U 4K to bude samozřejmě méně.

Link na oficiální press release


Zdroje: https://www.blackmagicdesign.com/ a Twitter

Štítky , , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na Blackmagic Update

  1. Pingback:Blackmagic camera update 16.7.2020 – fangfactory.net

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *