Jak otevírat .HEIF a .HEIC ve Windows 10

Standardně v systému není nainstalován kodek pro otevírání těchto formátů
Update 28.12.2022 : již není k dispozici na store, v článku je řešení.

Normálně pokud chete otevírat formáty fotek .HEIC který je výchozí formát například u iPhone či .HEIF u Androidů tak na Windows 10 nepochodíte a jste jen uvítáni touto hláškou:

Při kliknututí na odkaz jste přesměrování na Microsoft Store kde se dozvíte že musíte zaplatit 29 Kč, což většinu odradí a radějí nainstalují jiný software pro prohlížení obrázků který v sobě dekodér má.

Nicméně existuje řešení jak dostat do systému rozšíření přímo z MS Store který umožní tyto soubory otevírat “system wide” a nemusíte za ní platit. Informaci jsem dohledal na redditu na tip od kamaráda, celé tajemství tkví v tom že MS store existuje rozšíření HEVC kodeku které se jmenuje “HEVC Video Extensions from Device Manufacturer” nicméně vám jej store normálně neukáže. Dá se k němu dostat při zadaní tohoto řetězce do webového prohlížeče EDGE, který vyvolá ms store s doplňkem zdarma:

Ms-windows-store://pdp/?ProductId=9n4wgh0z6vhq

Stačí nainstalovat a následně by mělo být možné otevírat obrázky s formátem .HEIF a .HEIC.

Update 28.12.2022: Jak vidno Microsoft tuto cestu už zařízl a tímpádem není možné již ze storu stáhnout extension. Řešením je ruční instalace, soubor ke stažení zde.

Štítky , , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *