Zakončení optických konektorů

Nápomocné komukoliv pokud se neorientuje s změti různých zakončení optických konektorů (PC, UPC, APC)

Článek není o typech konektorů, které se dávají na konec optických vláken (LC, SC, FC, SC apod..) ale týká se zakončení v tyčinkách (ferulích) co vyčuhují z konektorů ven a ve kterých je uložené optické vlákno.

Dělí se na 4 typy

  • Flat Contact
  • Physical Contact (PC)
  • Ultra Physical Contact (UPC)
  • Angled Physical Contact (APC)
Zakončení optiky v frerulích (zdroj)
UPC vs APC zakončení (zdroj)

Různé zakončení je dáno především vývojem v optických sítích a požadavkem na co nejmenší útlum při přechodech ať už v patch panelech či do optickýh převodníků. Při malých rychlostech řádově do 1 Gbit na krátké vzdálenosti (multimode) to není až tak kritické ale u přenosových tras na desítky KM (single mode) a ryclostí 10 Gbit už toto hraje neznedbatelnou roli. Údaj o zpětném odrazu (back reflection) udává jak silný signál se odrazí zpět do optického kabelu. Přiliš silný odražený signál může způsobovat problémy na straně optického vysílače až jeho úplným poškozením. 

Z praktického hlediska se u optických sítích nejčastěji používají zakonečení PC a UPC do převodníků (SFP, SFP+, media konvertory). Zakončení typu APC se typicky využívá u patch panelů při přechodu optická zásuvka v panelu <> patch kabel do optického převodníků. Na jedné straně je zakončení APC (patch panel) a na druhé straně PC či UPC. Barevně se odlišuje tak že zelené konektory (libovolného typu) jsou APC a modré konektory jsou PC či UPC. 

Nemusí to tak být ale všude, proto je dobré se před nákupem převodníku podívat do manuálu jaké ukončení v něm je.

Štítky , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *