Akumulátor LiFEPO4 pro solární set

Staré olovo dosloužilo tak je na čase výměna za moderní LiFePO4 akupack!

Tenhle článek mi tu ležel velmi dlouho a furt jsem se nemohl dokopat k tomu o tom něco napsat. Je tomu už zhruba rok kdy jsem olověnou baterii vyměnil za moderní LiFEPO4 akumulátor. V době corony jsem se musel nějak zabavit abych se z toho nezbláznil. Rozhodoval jsem se mezi 50 či 110 Ah články a nakonec jsem zvolil větší 110Ah. To jsem ještě neodhasnul, že výsledný akupack byť bude o něco těžší a bude mít 6x vyšší kapacitu. Kapacita je skoro 3 kWh místo původních cca 500 Wh v olovu. Jen mi trochu nevyšel záměr aby to bylo lehčí a menší … oh well…

Akumulátory jsem kupoval ve firmě GWL s.r.o. která sídlí v Praze na Průmyslové ulici v bývalém areálu Barvy a laky, dříve tam také sídlilo i i4WiFi než je koupila 100Mega. Mají poměrně velký výběr různých LiFEPO4 článků od klasických žlutých Winston až po prismatické či pytlíkové lithiové články a dále solární panely, BMS, kabely, konektory apod.

Jako battery box jsem zvolil klasickou plastovou euro přepravku s zavíracím víkem o rozměrech 400x300x270. Články jsem umístil na jednu stranu a podepřel je z druhé strany plastovou výplní do krabic. Dále jsem mezi akumulátory a zbytek prostoru dal kus vyříznutého plastu vyrobenou z víka na europřepravku s podpěrkou vyrobenou z odřezků tak aby se akumulátory při transportu nemohly pohnout.

Do tohoto prostoru jak je vidět jsem dále umístil 2 připojnice vyrobené z propojovací lišty pro jističové skříně na kladný a záporný pól, BMS sytém Daly BMS 100A a vratnou pojistku na 100A.

Zbytek práce byl už jednoduchý, stačilo jen správně zapojit balanční vodiče BMS k jednotlivým článkum battery packu a silové vodiče pak připojit na vývodnice. Battery management system je potřeba po připojení potřeba oživit, to se provede tak že BMS zapojíme na nabíječku.

Spolu s připojením BMS jsem udělal ještě druhý balanční konektor paralelně napojený pro zapojení ISDT BatteryGO BG8-S, malého monitorovacího nástroje pro možnost sledovat jednotlivé články.

No a to je všechno. V mezičase jsem měnil i solární kontroler a trochu jsem přeorganizoval obsah svého powerboxu ale o tom příště.

Štítky , , , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *