Změna edice Windows Serveru upgradem

Upgrade z Windows Serveru 2012 Datacenter na Windows Server 2019 Standard.

Na začátku bylo prostředí s Windows Server 2012 (ne R2!) Datacenter na serveru HP DL380 Gen8, který měl být nahrazen novým serverem SuperMicro. Nicméně již nebylo nutné mít tolik virtuálek a byly pořízeny licence Windows Server 2019 Standard, které to licenčně pokryly. Microsoft zřejmě z obchodního a technického hlediska nechce podporovat “dowgrade” edice při upgrade na vyšší verzi tak standardní cestou není možné edice měnit na nižší ale obráceně ano. Pokud tedy máte Windows Server Standard 2012 a chcete upgradovat na verzi Datacenter tak to lze provést. Pokud ale máte Datacenter edici a chcete downgradovat na Standard tak to nelze. Podle Microsoftu musíte všechno nainstalovat a nastavit z čista znovu což je pochopitelně voser, který ne každý chce dělat.

In-place upgrade windows serverů. Zdroj

V následujících odstavcích uvedu postup, kterým lze změnit edici Windows Server tak aby si installer při upgradu myslel, že upgraduje edici Standard na vyšší verzi. V našem případě se upgradovalo z Windows Server 2012 Datacenter na verzi 2019 Standard. Podle obrázku výše bylo nutné provést nejdříve upgrade na verzi 2016 a pak podruhé na verzi 2019.

Znovu píšu nejde o podporovaný upgrade scénář ze strany Microsoftu!

Dejte si tedy pozor na to, že se mohou některé věci rozbít a nemusí se problémy objevit ihned ale až po nějaké době po upgradu! Především si udělejte zálohu původních systémů! Nemusí fungovat funkcionality, které jsou v Datacenter edici ale nejsou ve Standard edici. A to platí i pro funkce které nejsou v novějších verzích WS 2016 a 2019 již přítomny (deprecated functions)!

Co je nutné si pohlídat předem a s čím jsem bojoval byly jazykové mutace. Upgrade wizard vám dovolí zachovat všechna nastavení jen v případě že máte shodnou jazykovou verzi a pokud jde regulérní médium Windows Serveru (.ISO/DVD/Flash disk). Při pokusu o upgrade pomocí evaluation média nešlo provést upgrade se zachováním dat.

Změna edice

V tomto případě šlo o několik virtuálů na platformě Hyper-V. Vše co stačí provést je změna klíčů v registru, tak aby si installer myslel, že upgraduje edici Standard jen na vyšší verzi.

Spusťe regedit pod administrátorem a ve stromové struktůře zajděte do:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion

Lokalizujte tyto 2 klíče

EditionID
ProductName

V případě Windows Serveru 2012 Datacenter tam bude vyplněné:

EditionID = ServerDatacenter
ProductName = Windows Server 2012 Datacenter

Změňte na

EditionID = ServerStandard
ProductName = Windows Server 2012 Standard

Pak stačí vložit médium pro upgrade a spustit setup.exe a dál pokračovat podle upgrade wizarda, není třeba ani kvůli změně registrů restartovat. Pokud se nic nepokazí tak na konci po několika hodinách budete koukat na edici standard s původními daty a nastavením ve vyšší verzi.

A to je vše!

Štítky , , , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *