Kontroverze: RED okrádá svoje zákazníky?

Zmedializovaný případ firmy jinniTech, která vyrábí alternativní (knock-off) SSD média pro kamery od firmy RED.

Dopředu zdůrazňuji skutečnost, že nevlastním a do této chvíle jsem neměl možnost si ošahat jakékoliv produkty od firmy RED Digital Cinema. Všechny níže zmíněné informace níže jsou čistě můj osobní názor posbíraný z veřejných zdrojů na internetu.

Tahle “kauza” na mě vyskočila na YouTube už před nějakým časem, ve zkratce jde o to jestli RED okrádá svoje platící zákazníky tím, že prodává levná sračkoidní mSATA SSD v kovové krabičce záměrně tak aby nebo jednoduše možné použít SSD jiných značek.

Pravda je na obou stranách. Můj názor inklinuje více směřem, že zákazník je idiot když si neudělal research a tupě koupil vendor lock od REDu, buďiž mu to přáno. Někteří lidé si nechají mazat med kolem huby ať už jde o jakoukoliv “prémiovou” firmu a tupě koupí jejich produkt a pak jsou rozčarováni když vyjde najevo že je výrobce velmi jednoduše pumpuje o velké částky za nic. Problémy jsou v detailech, které vám výrobce/prodejce sám od sebe neřekne a na které nevíte jak se zeptat protože je nevíte. Proto vždycky když pořizujete něco prémiovějšícho řekněte prodejci narovinu jak to chcete používat. Pokud je to férový prodejce může z toho nakonec vyplynout že vaše předpoklady jsou špatné což vždycky jsou.


Vsuvka

Příjde mi že rozmachem review a unboxingů na YouTube se rozmohl neduh, běžní spotřebitelé hledají svoji ultimátní produkt, který si chtějí koupit. Řeknu jednou a velmi jasně:

Neexistuje univerzální nástroj!

Zapomeňte na honbu za takovým řešením či produktem, které bude umět všechno, lidé co dělají reviews tu jsou od toho aby řekli co umí a neumí daný produkt. Někteří jsou prodejní a něktěří si jej koupili z vlastních kapes. Mohou nastínit jak tento produkt zapadá do jejich workflow. Nikdo za vás nebude rozhodovat jestli to co si kupujete je správné – to si urovnejte v hlavě vy sami = buďte odpovědní za svoje rozhodnutí a neházejte to na druhé! Každý nástroj má své pro a proti, jsou u něj vždycky parametry, které jdou proti sobě např. kvalita video výstupu vs. váha přístroje v případě videokamer. Neexistuje nic co by bylo malé přenosné a výstup z toho byl jako z profesionálního přístroje za stonásobnou cenu. Uvědomte si co a pro koho to děláte či co je váš cíl.

Vždycky říkám – udělejte si reaseach a dobře zvažte co je pro vás vhodné nechoďte tupě kupovat co nějaký zaplacený youtuber či masa lidí na foru řekne že je dobrý. Protože ono to tak může být ale vždycky se od nich nedovíte všechny klíčové informace pro vás.

Vždycky zvažte co je pro vás ten důležitý parametr a co pro vás je už no-go zóna. Pro mě osobně to je otevřenost férovost výrobce a komunikace když jako obyčejný zákazník napíšu na podporu s mým pravděpodobně nejapným dotazem. Možnost alternativních dílů a příslušenství třetích stran bez zbytečných házení klacků pod nohy v podobě neakceptování neoriginálních dílů ve firmware.

Konec vsuvky

Ekosystém REDu je postaven na struktuře skládačky – prodají vám modulární kousky, kde si může nakupující zvolit co všechno chce u kamery mít. Samotný mozek RED kamery je čistě krabička s snímačem a logikou pro zpracování obrazu a SATA rozhdaním pro SSD. Musíte k tomu vybrat konkrétní bajonetovou montáž pro objektivy, které budete používat. Pak musíte pořídit LCD aby jste viděli co zabíráte a bateriovou montáž (V-Mount/Gold Mount). To je nemenší minimum, které by jste měli mít vždycky, cena tohoto kompletu s dragon-x snímačem se pohybuje kolem 20 000$ (~450 000 Kč). Pro běžného nadšence cena více než nepřístupná. V světle těchto cen pak může působit cena záznamového média “512GB” – 480GB miniMAG za ~2000$ jako pár drobných.

Jenže jak se ukazuje RED roky prodával svoje “prémiová” média za vysoké ceny i když uvnitř bylo to nejlevnější low cost mSATA SSD, které jste mohli pořídit jak lze vidět na videích níže.

Problémy to přináší hned 2 a to taková SSD mívají velmi malý počet přepisů z čehož plyne krátká životnost takového SSD. A že takové SSD budete přepisovat často celé od začátku do konce jeho kapacity je úplně běžné zvláště pokud nahrávate v RAWu. Druhý problém je, že takové SSD časem selže vyčerpáním počtu přepisů SSD buněk. Dostat pak taková data mrtvého SSD není vůbec jednoduché často i nemožné. Datové toky obecně libovolného RAW formátu videa jsou vysoké tak že i 480 GB SSD vám vydrží v řádech jednotek max jednotek desítek minut záznamu dle nastaveného kodeku (proprietární RED RAW formát, ProRes či DNxHD/DNxHR).

Jak do toho zapadá tedy firma jinnitech? Zapadá do toho tak že začali vyrábět vlastní klony minimagů pojmenovaných “jinnimag” do kterých dávají podobná (nebo stejná) SSD jako RED ale prodávají je za daleko menší částky než RED.

RED se to pochopitelně snažil udusit v zárodku oháněním že jde o krádež duševního vlastnictví (IP theft). Což si chtěli nešikovně pojistit redukcí mezi mSATA konektorem a konektorem uvnitř kamery a také faktem že jejich způsob ukládání dat je unikátní. Nelze se divit kdo by se sám dobrovolně chtěl připravit o velmi tučný zisk z přeprodeje cetek za pár USD. Věc se eskalovala tak daleko, že ji lidé na sociálních sítítch cpali Linus Media Group (Linus Tech Tips), jeho vyjjádření si lze poslechnout níže.

Článek mi ležel jako draft přibližně 2 měsíce, celá kauza po prvotním hejtu směrem k REDu poněkud utichla.

Štítky , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *