Záchrana dat z disku

Dostal se ke mě nefunkční externí disk, který způsoboval vypnutí PC ihned po jeho zapnutí.


Tento článek nelze brát jako návod jak provádět profesionální záchranu dat z disku! Pamatujte, že je to jen jeden z možných případů a mě se jej s mými omezenými znalostmi podařilo korektně diagnostikovat a vyřešit. Majiteli disku jsem před odebráním vadného součátsky zdůraznil, že pokud není příčinou tak můžeme disk nevratně poškodit i přes to souhlasil s mým pokusem o opravu. Pokud jsou pro vás data cenná důrazně doporučuji obracet se na firmy, které se zabývají obnovou dat!


Šlo o externí disk mého kamaráda, který ležel roky doma nefukční. Konkrétně o model 1 TB model Samsung HD103SI Rev. A s rokem výroby únor 2011. Chyba se projevovala tak že po připojení 12V zdroje a stisknutí power tlačítka se nerozsvítila ledka power. Naštěstí, disk není ještě vyroben způsobem jako dnes, kde je převodník USB>SATA přímo na PCB disku. Konstrukce je provedena tak, že v rámečku je běžný 3,5″ SATA disk a do něj je připojen převodník na druhém PCB. Taková kontrukce ulehčuje obnovu dat. Pokud umře převodník z nějakého důvodu, tak disk můžete stále připojit standardním SATA rozhraním v počítači a data z nej dostat.

Disk předemnou měl Tom0147, který mi řekl že disk způsobuje jeho počítači stav, kdy vůbec nejde pustit. To se potvrdilo i v mém připadě. Po zapojení disku do SATA napájení a zmačknutí power tlačítka na case se jen pootočily ventilátory a zdroj se vypnul – pravděpodobně protizkratová ochrana ve zdroji. První ohledání PCB na HDD neodhalilo nějaké viditelné poškození.

No vzhledem k tomu že mám ve svém Youtube subscribe mám kanály zabývající se elektroniku EEVBlog Dave Jonese a Louis Rossmanna který opravuje MAC laptopy. Z videí od L. Rossmanna jsem pochytil že první věc co je dobré zkontrolovat jestli není zkrat mezi napájecí zemí (ground, mínus) na některé napájecí větvi. V našem případě jde o +3.3V +5V a +12V.

Chvíle měření s multimetrem ukázala, že ohmický odpor mezi mezi +12V a zemí je asi půl ohmu tzn. zkrat … někde. Hmm to může být docela problém pokud je v háji motorek tak je to pro mě neopravitelné. Pro jistotu jsem proměřil ještě jiné SATA disky a u všech byl ohmický odpor v řádech kiloOhmů mezi zemí a +12V.

Sundal jsem PCB z disku a proměřil všechny vinutí na disku, které shodně ukázaly zhruba 200 Ohm, tak že motorek je v pořádku uff.

Hledal jsem dál až jsem si všimnul, že poblíž napájecího SATA konektoru dvou SMD součástek a jedna z nich byla mírně nafouklá, viditelné to bylo i běžným okem ale ne moc. Hledání v datasheetech ukázalo že jde o ochrané diody tzv. transily. Tohle byl ten AHA moment, proměření ukázalo že opravdu tato součástka je v trvalém zkratu. Piny této ochrané diody byly připojeny na zem a +12V, viník nalezen.

Vadná TVS dioda na PCB 3,5″ HDD

Z informací co se mi podařilo získat od majitele disku vyplynulo, že externí box byl velmi dlouho připojen v 230V zásuvce. Je celkem pravděpodobné pokud zdroj byl nějak nakopnutý či došlo k přepětí v síti mohlo dojít k aktivaci a zničení transilu.

Oprava byla v skutku jednoduchá, vzhledem k tomu že jde o ochranou součástku tak pro normální provoz není vůbec potřeba. Transil řeší jen přepěťové špičky tak jej stačilo z PCB odpájet pomocí horkovzdušné stanice. A voalá disk se po připojení do počítače bezproblémů roztočil, po naběhnutí do OS naskočil jako další disk. Pak už zbývalo jen odzálohovat data, hurá!

Korektní postup by v takovém případě bylo transil na HDD vyměnit ale disk po odzálohování půjde do koše tak, že to bylo zbytečné.

Ještě jednou pamatujte co jsem psal na začátku článku!

Štítky , , , , , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *