Konec Google Hangouts – podzim 2019

Navazuje na předchozí post. Už je jasné, kdy Google cvakne vypínačem.

Můj původní článek z začátku prosince 2018 tak nějak lameloval nad tím, že Google zabíjí službu, kterou často používám. V prosinci nebylo přiliš jasné jak to bude probíhat (viz. zdroje v původním článku). Nyní vypínání dostalo jasnější řád. První na řadu příjdou uživatelé služeb Google Suite (firemní účty na vlastních doménách) a následně někdy poté běžní g-account uživatelé.

Google začně klasické Hangouts vypínat postupně během října 2019. Uživatelé firemních účtů během tohoto období postupně ztratí tuto IM službu. Než dojde k kompletnímu vypnutí tak bude možné všechny binární chat skupiny (tzn. mezi dvěma lidmi) přesunout na poměrně nedávno spuštěnou službu Hangouts Chat. Podle informací tam aspoň zatím nepůjde přelít skupinové chaty (meh!). Co půjde bude možné vytvořit místnosti v Hangouts Chat a tam pozvat tyto lidi tzn. s trochou práce tam lze vytvořit skupinové chaty znova ale bez předchozí historie.

Google se dušoval že nadcházejících měsících (duben až září 2019) bude do služby Hangouts Chat přidávat nové funkce tak aby přechod byl pokud možno co nejméně bolestný. Mají být přidány tyto funkce:

  • hlas + video (už tam mělo dávno být)
  • chatovat s lidmi mimo firemní doménu (no nene!)

Asi si uvědomují, že userbase klasických Hangouts není malá tak chtěji minimálizovat ztráty. Bravo Google pokud si chceš naštvat uživatelskou základnu tak tohle jsou přesně ty kroky jak jí vytlačit ve zlém pryč ke konkurenci.

Snaží se nabastlit Hangouts Chat do pozice klasických Hangouts. To podle mého názoru přiliš dobře nepujde z důvodů rozdílného designu a cílové skupiny obou aplikací. Hangouts Chat mají blíže k Slacku nebo v jisté míře i Discordu. V základu jsou Hangouts Chat konstruovány tak že tam je jeden “server” a v něm jsou chatovací skupiny ala kanály jako v IRC a v tom je jedna ne přiliš velká uživatelská základna. Přístupy do takových chatovacích místností pak řeší administátor. To je přesně to co potřebují firmy se stovkami uživatelů ale systém naprosto nevhodný pro větší komunity běžných lidí. Tam jsou statisíce až miliony atomárních uživatelů, kteří mezi sebou ad-hoc potřebují posílat zprávy.

Google se sice snaží nahradit IM bordel co natropili v minulých letech spouštěním dalších zbytečných služeb (Allo, Duo) nahrazením jednou univezální službou RCS jenže ta není zatím podporována všude pokud vím. Pravděpodoný scénář bude, že uživatelé utečou do jiného IM systému například k Facebook messengeru či jiným jako Telegram, Discord atd..

Zdroj: Arstechnica

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *