AirBnB: Máte problém? Tak to máte blbý

AirBnB jsem několikrát v minulosti využil a nikdy s ním nebyl problém až do posledního ubytování, kdy nám hostitel pár hodin před příjezdem oznámil nepěknou informaci.

Během léta se skupina bronies ze serveru rozhodla uspořádat víkendový sraz v listopadu na serveru v Ústí nad Labem tak jsem se já a pár dalších lidí rozhodlo dorazit. Přespání v místě konání srazu bylo možné jen to mělo vadu, v místě nebyla sprcha. Vzhledem k tomu že pracuju tak nemám problém si za pohodlí zaplatit. Z minula moje první kroky vedly na web AirBnb protože jsem s ním až doteď neměl problém. Našli jsme ubytování pro cca 6 lidí (link na nabídku) v bytě velmi blízko srazu – nebudeme muset jezdit MHD či autem na místo. Rezervaci jsme udělali třicátého srpna 2018 a postupně jsme zaplnili celou kapacitu 6 ubytovacích míst.

První chyba co jsme udělali byla v tom, že jsme si neprověřili jestli daný hostitel má nějaká hodnocení, zpětně jsme zjistili že žádná neměl tzn. šlo o nováčka co pronajímal svůj byt. Nu čas se pomalu blížil 19.říjnu, všechno bylo dohonuté. Z Prahy jsme měli naplánováno odjet večer někdy mezi 18-19h, cesta na server do Ústí trvá necelou hodinku. V den odjezdu kamarád napsal hostiteli zprávu dožadující se o bližší informace k ubytování jako je přesná adresa a čas našeho příjezdu. Následující zpráva nejenom mě uzemnila (sled zpráv je odspoda nahoru):

Co teď? Shánění ubytování pár hodin před odjezdem je velmi nepříjemná věc, která může celý plán cesty úplně zhatit. Problém to byl celkem velký především kvůli tomu, že nás bylo 6 a ne každé ubytování má volné kapacity pro tolik lidí. Následující 3 hodiny jsme řešili se zbytkem skupiny co s tím. Nakonec kamarád volal organizátorce srazu jestli o něčem neví v okolí. Zadařilo se sehnat ubytování v penizonu v sestavě tří pokojů po 2 lidech zhruba 4 Km od místa srazu. Cena už tak příjemná ale nebyla, původní ubytování přes AirBnB stálo na 2 dny cca 4500 Kč. Nově nalezené ubytování v penzionu včetně snídaně vyšlo bez pár desetikorun na 10 000 Kč tedy více než dvojnásobek původní ceny. K čemůž se může připočíst ještě proježděný benzín navíc protože penzion byl zhruba 4KM od místa srazu. Ve skutečnosti to tedy bylo nad 10 000 Kč. Neměli jsme na výběr protože nikde jinde ubytování nebylo volné kvůli nějaké další akci co se v ten samý víkend konala v Ústí.

Podle pravidel AirBnB zrušení ubytování hostitelem méně než 24h před příjezdem znamená postih 100$ pro hostitele stržený při příští rezervaci. A v případě, že to je  více než 24h před příjezdem tak 50$. Dohru to mělo následující týden, kdy jsme požádali o uhrazení rozdílu částky oproti původní rezervaci. Podařilo se vyjednat kompenzaci od AirBnB v částce zhruba 2700 Kč + původní vrácená částka  4500 Kč. Ve výsledku jsme každý dopláceli cca 450 Kč. Z pohledu AirBnB jde o téměř win-win situaci protože se vyplacená kompenzace +- rovná tomu co si vezmou od hostitele (100$). Suma sumárum, AirBnB se na vás z vznešeně vyprdne a nijak Vám nepomůže v tísnivé situaci. Řeší to “kompenzací”, která je ve skutečnosti nestojí téměř vůbec nic.

<Spekulace>Sic se může stát leccos ale podle zprostředkovaných informací od kamaráda to spíš vypadalo, že to hostitel chtěl nechat naší rezervaci “vyhnít” doufajíc, že se neozvem.</spekulace>

Nakonec pár zásad kterých se budu příště držet:

  1. Moje důvěra v AirBnB klesla, pokud bychom si nezajistili náhradní ubytování vlastními silami tak bychom spali asi na ulici.
  2. Pokud budu volit v budoucnu AirBnB tak pouze hostitele kladným hodnocením, sorry novopečení hostitelé ale nebudu váš testovací králík
  3. Tlačit na hostitele hned od začátku a udržovat s ním kontakt
Štítky , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na AirBnB: Máte problém? Tak to máte blbý

  1. Pingback:Regiojet – zatloukat – fangfactory.net

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *